

AI in de klas: workshop voor docenten op 23 april
AI verandert de samenleving, werk en leren razendsnel. Veel leerlingen en studenten werken er mee. Hoe zorg je ervoor dat je als docent bijblijft en de technologie op een effectieve en verantwoorde manier inzetten? In samenwerking met De AI Workshop ondersteunt KPC Groep scholen met praktijkgerichte workshops. Op 23 april vindt in Utrecht een inspirerende kennismakingsworkshop voor docenten plaats. Docenten zijn hongerig naar kennis en handvatten en willen de mogelijkheden van AI ontdekken, ziet AI-trainer Tobias Machiavello.
“Veel leraren hebben AI-tools zoals ChatGPT al eens aangeraakt, maar weten niet goed hoe ze deze effectief en verantwoord kunnen inzetten,’ vertelt hij. ‘Ze voelen dat dit een ontwikkeling is waar ze bij moeten zijn, maar zoeken naar houvast. En daar zorgen we voor.”
Soms ziet Tobias ook aarzelingen. “Sommige docenten vinden het lastig om AI in hun lespraktijk te integreren. Sommigen hebben koudwatervrees en zijn bang dat AI hun rol als docent overneemt. Anderen vragen zich af hoe ze kunnen controleren of leerlingen AI hebben gebruikt bij hun opdrachten. In elke workshop krijgen we wel die vraag: hoe herken ik het werk van een chatbot?”
Eureka-momenten tijdens de workshops
De workshops van De AI Workshop, in samenwerking met KPC Groep, richten zich op direct toepasbare kennis. “Een van de grootste eyeopeners voor docenten is het strategisch gebruik van prompts,’ legt Tobias uit. ‘We zijn allemaal gewend om zoektermen in Google te typen, maar AI werkt echt heel anders. Zodra docenten leren hoe ze AI effectief kunnen aansturen, ontdekken ze hoe nuttig het kan zijn. Docenten zien ineens hoeveel tijdwinst AI kan opleveren. Bijvoorbeeld bij het genereren van toetsvragen, het voorbereiden van lessen en het bedenken van nieuwe invalhoeken voor lesmateriaal. Deelnemers aan de training zijn vaak onder de indruk van de kwaliteit van de output. AI helpt ze om nieuwe ideeën te genereren, terwijl ze zelf de controle behouden.”

Huisacademies
Scholen hebben vaak hun eigen ‘huisacademies’ voor bijscholing. “Daar passen onze workshops uitstekend in”, zegt Tobias. “We bieden geen abstracte theorie, maar trainingen die direct inzetbaar zijn. Van het optimaliseren van lessen tot het kritisch leren omgaan met AI-gegenereerde informatie.”
De trainingen zijn geheel up-to-date en de trainers brengen de laatste inzichten in. Zo kwam recent de Chinese chatbot Deep Seek volop in het nieuws. “De trainers van De AI Workshop zijn studenten van de TU Eindhoven en volgen daar een master met veel aandacht voor AI. Het voordeel is dat we scholen altijd de nieuwste ontwikkelingen in generatieve AI kunnen bieden en kunnen helpen AI-geletterd te worden.”
TU Eindhoven
Naast zijn trainerschap studeert Tobias Machiavello aan de TU Eindhoven. “Voor mij begon het allemaal met de ontdekking van AI-tools en hoe die mijn eigen studie efficiënter konden maken. AI vat bijvoorbeeld mijn colleges samen, helpt bij hoofdpunten en ondersteunt bij complexe vragen. Die ervaring deel ik nu met docenten. ‘Het mooiste moment? Dat is voor mij als een docent aan het einde van een sessie zegt: “Ik had niet verwacht dat ik hier zoveel aan zou hebben.” Dat laat zien dat AI niet alleen een hype is, maar echt iets toevoegt aan het onderwijs.”
Persoonlijk contact tussen leraar en leerling
Volgens Tobias is AI een niet te negeren ontwikkeling. “Elke school zou moeten nadenken over een visie op AI. Ga er niet vanuit dat leerlingen het niet gebruiken – ze doen het al. De vraag is hoe je AI verantwoord en effectief integreert in je onderwijs. En daar helpen we graag bij. En docenten hoeven echt niet bang te zijn dat hun vak verdwijnt. AI kan het persoonlijke contact tussen leraar en leerling nooit vervangen. Het wordt alleen maar belangrijker dat leerlingen leren kritisch na te denken.”