“Als zorgcoördinator collega’s gerichter van dienst zijn”

Pieter Jan Hiemstra en Ton Bruining zijn de gezichten achter de basisopleiding zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator. Op 19 september start de nieuwe editie van deze hooggewaardeerde opleiding.

Wat spreekt deelnemers precies aan in deze opleiding? Wat voor inzichten nemen ze mee naar hun eigen school? Amanda Vos, zorgcoördinator op Dieze College in Den Bosch (vso-school voor leerlingen met vmbo-niveau) is oud-deelnemer.

Hoe kwam ze bij KPC Groep uit? Amanda ging googelen en legde de verschillende aanbieders naast elkaar. Doorslaggevend in haar keuze voor de KPC-opleiding was de praktische en pragmatische insteek, zo vertelt ze. “Je eigen praktijk komt erg aan bod. Continu wordt de koppeling gemaakt tussen theorie en de vertaling naar je eigen context. Het geeft mij veel energie als ik in mijn hoofd al meteen een opdracht kan vertalen naar de praktijk waarmee ik te maken heb, zoals de coaching van collega’s.”

Nieuwe stappen

Welke stappen heeft Amanda kunnen zetten in haar professionele ontwikkeling?  “Ik heb op deze opleiding geleerd om met een andere bril te kijken naar je functie. Je hebt als zorgcoördinator je eigen beeld van wat je moet doen of wat er van je verwacht wordt. Maar het team waarvoor je werkt, heeft ook zijn verwachtingen over hoe jouw rol eruit moet zien. Na de opleiding ben ik met het team hiermee aan de slag gegaan om zo de wederzijdse beelden scherper te krijgen. Welke antwoorden krijg je op vragen als: Wat verwacht je van me? Dat ik elke week alle leerlingen met je doorspreek of is het voldoende als je op mijn kantoor terecht kunt bij vragen en ik even naar je luister of je van tips voorzie? Wat werkt voor jullie?  Als je hierop de antwoorden hebt, kun je beter aansluiten.”

Beter afbakenen van verantwoordelijkheden

De opleiding had ook nog een ander effect voor Amanda. “Het heeft me ook geholpen me wat zakelijker en formeler op te stellen en mijn taken beter af te bakenen, in samenspraak met mijn collega’s. Niet alles ligt bij mij en voor sommige vragen moet je niet bij mij maar bij de IB-er of bij de gedragswetenschapper zijn of simpelweg bij een naaste collega. Ik kan nu mijn verantwoordelijkheden dus beter afbakenen en binnen dat kader gerichter collega’s van dienst zijn en effectiever mijn tijd inzetten.”

Op 19 september start een nieuwe editie van de basisopleiding.